TÖPRENGŐ

TÖPRENGŐ

LEHET-E BUZIZNI?

2016. július 08. - orbangy

Nem, nem lehet. Meg homokosozni sem lehet. És melegezni, köcsögözni, langyosozni, ferdehajlamúzni, homározni sem lehet.

Ugyanakkor szabad.

Mindjárt megmagyarázom.

A közelmúltban Egyik Politikus személyiségi jogi pert indított Másik Politikus ellen, aki őt korábban melegnek titulálta. A pert elvesztette, a sajtótudósítások szerint részben azért, mert Egyik Politikus (egy gyermek édesapja) elmulasztotta megmagyarázni a bíróságnak, hogy miért sérelmes és káros rá nézve eme megállapítás. Másik Politikus „Éljen! Éljen!” kiáltásokkal tapsikolt, és a jogállamiság diadalának nevezte a döntést, eszerint azt, hogy a bíróság az ember elidegeníthetetlen jogának tekinti mások nemi szerepének, beállítódásának megítélését és annak nagyközönség elé tárását.

Tanácstalankodom.

Egyik Politikus ugyanis egy mai bejegyzésében vígan homokosozik és kláribácsizik épp fenti ügy kapcsán. Normál esetben mélységesen felháborodnék azon, amit olvasok, de hát épp a közelmúltban csapott le a bírói kalapács, hogy ezt márpedig szabad, úgyhogy hátrább az agaraimmal. Látom, nem vagyok egyedül a tétovaságban: az Index a közelmúltban még boldog izgalommal tudósított az emberi jogok fent említett diadaláról, most meg könnyeivel küszködik, mondván: méltatlan, hogy ez az ember ma politikai feladatokat végezhet.

Mondom, tanácstalan vagyok. Nem tudom ugyanis, hogy a meleg megítélés mennyivel jobb-rosszabb a homokos megállapításnál.

Szerintem pontosan semennyivel.

Ez ugyanis, bármennyire szeretnék is arra terelni, nem stilisztikai kérdés: a hangsúly a megítélés megengedhetőségén vagy meg nem engedhetőségén van, márpedig az senkinek sem joga –  meggyőződésem. Aztán hogy valaki világgá ordítja-e, hogy ő elölről szereti vagy hátulról, az az ő dolga. (Mint ahogy ama abszurdnak a megoldása is, hogy a világgá ordítás útján követeli, hogy ezt tekintsék legbensőbb ügyének – de ebbe már bele sem kezdek.)

Jó lenne tehát abban maradni, hogy melegezni nem lehet és nem is szabad.  Mert akkor homokosozni is lehet. Meg kláribácsizni, köcsögözni, langyosozni, ferdehajlamúzni, homározni és (ki ne hagyjuk) buzizni is lehet.

Márpedig nem, nem lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://orbangy.blog.hu/api/trackback/id/tr658875318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása