TÖPRENGŐ

TÖPRENGŐ

BOTRÁNY AZ OPERÁBAN

2024. március 23. - orbangy

A harmincas évek fenti című börleszkjének emlékezetes jelenete, amikor a New York-i operában a zsinórpadlás kötelein menekülve akaratlanul is átrendezik az éppen zajló előadást. Verdi Trubadúrjának bús-füstös cigánytábora így pillanatok alatt a főpályaudvaron találja magát modern Pullmann-kocsik között, miközben a Marx-fivérek ott idétlenkednek a leszakadó díszletvásznakon.

Ez jut most eszembe, amikor is Pesten egy kávézóban ücsörgünk, és várjuk, hogy az Operában ma este mit fognak játszani. Nekünk ugyan a Mayerling című balettre van jegyünk, de épp most olvasom, hogy majd napközben értesítenek az előadás sorsáról. Ez persze várakozással tölt el, hiszen a héten az operai sztrájk miatt játszották már a Hunyadi Lászlót a Don Giovanni díszletei között, gondolom, elénekelték, hogy "országunk élni fog, mert Leporello nagy király", vagy valami ilyesmi.

A feleségem kreatív, mint mindig, felteszi, hogy a Mayerlingben Vetsera Mária szerepét esetleg Ókovács Szilveszter táncolja - hát, nem tudom, ma este meddig terjed majd a toleranciám. 

Jól el is röhögnék ezen, ha közben nem úszna be a gondolat, hogy a történelmi falak között a gyalázatos módon kinevezett pártlohollár előtt olyan óriások igazgatták kultúránk egyik koronagyémántját, mint Erkel Ferenc, Gustav Mahler, Petrovics Emil vagy Szinetár Miklós.

De beúszik, és rájövök, hogy e hajdani börleszk reinkarnációján nemhogy röhögni, lassan sírni sincs kedvem.

EPILÓGUS

"Sajnálattal tájékoztatjuk tisztelt közönségünket, hogy a Magyar Állami Operaházban ma este 19.00 órás kezdéssel meghirdetett Mayerling című balettelőadás elmarad. A megváltott jegyeket az intézmény ajándékkártya formájában visszaadja vagy a jegyek értékét visszatéríti."

A bejegyzés trackback címe:

https://orbangy.blog.hu/api/trackback/id/tr818362321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása