TÖPRENGŐ

TÖPRENGŐ

CUI PRODEST...?

2016. április 07. - orbangy

Rekordsebességgel söpört végig Magyarországon Kiss László úszó szövetségi kapitány ügye. Ahogy az lenni szokott, kis hazánk pillanatok alatt két, acsarkodó térfélre oszlott. Az egyik oldalon kerékbetörést, nyilvános főbelövést, a másikon vezeklést, a világon egyedülálló sporteredményeket emlegetnek – nyilván egyiket sem véletlenül. A megosztottság legpregnánsabb tünete, hogy „békeidőben“ szélsőségesen szemben álló politikai megmondók kerültek hirtelen egy csónakba, ugyanakkor régi elvbarátok üzengetnek egymásnak korholóan.

Én azonban, bár lelkes szurkolótípus vagyok, valahogy elvesztettem a fonalat.

Tanácstalanságom egyik (történetesen kisebbik) oka, hogy bár lassan (vagy tán nem is olyan lassan) élemedett korúnak számítok, a hirtelen középpontba került eset két évvel születésem előtt történt, ötvenöt éve, így kétségesnek vélem, hogy a mából nézve tisztán megítélhető egy ilyen tett (mert pontosan mi is a tett? de pontosan ám!), és levonhatók belőle mai konzekvenciák.

Értetlenségem jelentősebb kiváltója ugyanakkor az a kérdés, amely épp huszonnégy órája zakatol bennem, és úgy vélem, a kapitány lemondásával nyerte el teljes jogát.

Kinek az érdeke?

Kinek az érdeke, hogy a hajdani bűncselekmény, amely ugyan nem szerepelt folyamatosan címoldalakon, soha sem volt titkosnak tekinthető, s a fél évszázad során még egy gyengén motivált könyvtáros is előáshatta volna egy álmos délután alatt, most hirtelen mintha a semmiből, ólomajtók rejtekéből perdült volna a nyilvánosság fényszóróinak tüzébe. (A Privátkopó.hu ugyan tett egy gyenge kísérletet a „most jutott a tudomásunkra“ fordulatával, de erről nehéz eldönteni, hogy ironizáltak vagy tényleg hülyének nézik a földgolyót.)

Kinek az érdeke, hogy ez a bűncselekmény 660 hónappal (kb. 20 000 nappal) a megtörténtét követően éppen három hónappal a Hosszú Katinka-affér után és éppen három hónappal az olimpia kezdete előtt kerül a felszínre?

És legvégül: kinek az érdeke hogy ezt a kézenfekvő kérdést a témával kapcsolatban az elmúlt (igen forgalmas) huszonnégy órában jószerivel senki sem feszegette?

Ha ne adj' Isten mindez valaha is kiderülne, úgy hiszem, vele együtt sok más kérdés is tisztázódnék az úszósportot (és meglehet, hogy általában véve a honi sportot) illetően.

Bár egyre kevésbé vagyok biztos abban, hogy valóban tudni szeretném.

A bejegyzés trackback címe:

https://orbangy.blog.hu/api/trackback/id/tr688578016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása